Kasteel HelmondOktober 2019 was ons laatste optreden bij Wouterbergen en we starten weer met Wouterbergen want hun bus bracht ons waar we zijn wilden: naar het kasteel van Helmond. Ja, we mochten weer… Zondag 12 september was het zover: Monumentendag!
Monumenten en musea zijn een belangrijk deel van het economisch weefsel van ons land. Ze zijn een belangrijk deel van de culturele sector. In de coronatijd hebben zij ook tijdelijk hun deuren moeten sluiten en hadden het zwaar. Het bezoekersaantal daalde met 60% en ook net zoals wij hebben ze een nieuwe boost nodig. Welke sector is niet geraakt? We hopen dat alles weer een beetje de goede kant op mag gaan en alle mooie culturele evenementen weer op gang mogen komen.
Ook wij hebben lang geen concert mogen verzorgen. Gelukkig wordt alles nu een beetje meer toegelaten en mochten we van het bestuur van kasteel Helmond komen voor een buitenconcert en zo konden we ons repertoire weer laten horen.
Gelukkig waren de weergoden ons goed gestemd en het orkest was redelijk tot goed bezet. Iedereen leek wel een beetje nerveus maar ja, wat wil je na zo’n lange tijd zonder optredens. Het optreden bestond uit een selectie uit alle categorieën van ons repertoire. We openden met een mars van Egerländer Muzikanten “Grüss an Böhmen”. Volgens mij kon niet iedereen de snelheid van het eerste stuk bijhouden maar met elkaar kwamen we er toch aardig doorheen. Roger keek bedenkelijk en ik zag hem denken: “ze komen er weer doorheen en tegelijk klaar?”. Hij zegt wel eens: “hoe jullie het presteren om toch gelijk te eindigen?”. Verder speelden we Sinatra in Concert, een walsmedley van André Rieu, Mexico Life en ook verschillende klassieke stukken.Kasteel Helmond2
De pauze was wel apart want waar moesten we heen voor een drankje? Dat was meteen een rondje door het museum! En vervolgens mochten we dat op de binnenplaats opdrinken. Dat was eigenlijk best gezellig en een half uurtje pauze is toch lekker om even onder elkaar te zijn. Na de pauze hadden we ook nog een flink programma te verwerken. De embouchure werd flink op proef gesteld en de lippen hadden wel wat te verduren…
Gedurende het concert was het een komen en gaan van gasten. Mooi om te zien en er stonden steeds zo’n 40-50 bezoekers. De luisteraars waren in ieder geval enthousiast en daar ging het om. Zij kwamen uiteraard voor het museum maar luisterden ook graag even naar ons orkest. Het was weer fantastisch om samen muziek te maken en we hopen dat dit eerste concert, na een lange tijd zonder optredens, het begin mag zijn van een lange nieuwe reeks concerten. De volgende keer hopen we op een nazit met een lekker drankje. Op naar een volgend optreden! (tekst Annie Meeuws).

 

Herstart 08 06 MiniatuurUiteraard rekening houdend met “het Protocol” (zie ons vorige bericht) komen de muzikanten binnendruppelen. Onze voorzitter mag in levende lijve de bok weer op en ooh, wat zijn we daar blij mee!

Ook onze dirigent mag weer! Hij heeft zijn vrije tijd goed gebruikt als ik het zo mag zeggen; hij heeft een nieuwe partner en die wil altijd met hem mee...

De dag van de waarheid was dus op dinsdag 8 juni en het was fijn dat al 39 leden aanwezig waren. Er waren twaalf afzeggingen met uiteraard goede redenen. Onze voorzitter stapte weer kwiek op de bok en iedereen wordt natuurlijk hartelijk welkom geheten, in het bijzonder onze nieuwe leden. Aansluitend liet hij alles zo´n beetje de revue passeren. Laten we zeggen dat ieder huisje zijn kruisje heeft gehad in het achter ons liggende jaar en er zijn er natuurlijk ook nog die het nog dragen. Voor hen als eerste allemaal van harte beterschap.
En dan komt dus het uur van de waarheid want de dirigent wil weten of er nog muziek in de club zit en wil zo snel mogelijk van start: hij staat te popelen. Hij heeft zelfs zijn nieuwe partner overgehaald om met ons mee te komen spelen (dwarsfluit) en zo kan zij natuurlijk meteen een oogje op onze charmante dirigent houden…
Het valt gelukkig mee, tenminste dat zegt de dirigent, maar we moeten er wel weer even goed ons best voor gaan doen om het niveau weer op te krikken. Maar dat alle leden weer in hun element zijn, dat ze weer samen muziek kunnen maken, dat is zeker!! En de akoestiek in onze “Ruchte” draagt er zeker aan bij om weer gauw ons bekende niveau op te kunnen pakken.
Tijdens de pauze is er heel wat uitgewisseld aan ervaringen over alle coronaperikelen en meer. Je zou iedereen willen bedanken voor alle medeleven van het afgelopen jaar en er was ook aandacht voor iedereen, tenminste zo heb ik het ervaren. Samen muziek maken mag weer als we de maatregelen goed in acht nemen en dat willen we want Corona moeten we proberen helemaal te elimineren!!

15 juni – de tweede repetitie
Harrie van Horrik en Eric Driessen van Siris komen op bezoek en gaan deze repetitie filmen en daarvan foto’s maken om de Somerense bevolking op de hoogte te brengen en te kunnen laten meegenieten van onze herstart na deze voor iedereen moeilijke tijd. Op het lokale nieuws van Someren wordt hier aandacht aan besteed en als u HIER klikt kunt u de foto’s op Siris bekijken. (tekst: Annie Meeuws)

 

Zoals onze voorzitter in zijn laatste "Fred van de bok" al heeft aangekondigd kunnen we weer van start met de repetities. Dinsdag 8 juni is dan de dag van de waarheid want er staat wat te gebeuren en we moeten ons diverse dingen afvragen: 
- Hoe staat het met de "blaaskracht" van onze leden?
- Zijn de kurkjes van de houtinstrumenten nog in shape?
- Lopen de ventielen van het koper nog?
- Hoe is het met de slagkracht van de rechterarm van onze dirigent?
- Valt Fred niet de eerste keer van de bok want hij is het opstapje niet meer gewend, etc.

KNMOAanstaande dinsdag zullen we het weten maar voor die tijd is het van belang dat u even kennis neemt van de protocollen die gelden voor alle muziekverenigingen. Ze zijn verzameld door onze secretaris bij de KNMO en HIER vindt u het uitgewerkte document en HIER de bijlage met aanpassingen en HIER de bijlage met de laatste aanvullingen/verbeteringen (augustus 2021). 

Enkele leden zullen deze prachtige kakofonische openingsrepetitie gaan missen, vanwege vakantie, ziekte of "nog niet ingeënt en dus voorzichtig" maar de rest zal zich naar hartelust kunnen uitleven, op welke wijze dan ook!

Succes allemaal.

 

 klankwijzer

Voor degenen die geïnteresseerd zijn in de artikelen uit de Klankwijzer: klik HIER om de digitale versie te kunnen lezen.

En zoals u hierboven kunt zien kunt u zich op de site van Klankwijzer zelf aanmelden om de nieuwsbrief te ontvangen. De link hierboven werkt natuurlijk niet vanuit onze website 😊

 

 

Beste leden en vrienden van Seniorenorkest Groot Someren.

Het is bijna tien maanden geleden dat de wereld tot stilstand kwam. We kregen te maken met een virus dat als een spook overal binnensloop. En van al onze muzikale plannen kwam niets meer terecht. Geen repetities, geen optredens en geen concerten meer. Ook onze laatste repetitie met het huldigen van de jubilarissen werd afgelast. Voor een levendig orkest, dat bol stond van activiteiten, zijn we oorverdovend stil geworden.

En nu is het bijna Kerstmis.

Ons lijstje met wensen voor nu en het komende jaar is Eindjaarswens Miniatuurerg kort geworden: geniet van wat nog kan en mag, vier het leven zoals het nu op u afkomt en vind troost en gezelligheid bij elkaar. Meer kan nog even niet en dat moeten we ook niet willen.
En de vooruitzichten voor ons orkest? Die blijven voorlopig nog in duisternis gehuld, maar we kijken met z’n allen reikhalzend uit naar het moment dat we verlost worden van dit virus en dat we elkaar weer kunnen ontmoeten. En dat gaat zeker gebeuren.

Houd nog even vol en blijf vooral gezond.