PrachtParenMiddag 2022

PPM 2022 de Ruchte 1 Miniatuur

Eindelijk weer een bijeenkomst voor koppels die 50, 60 of zelfs 65 jaar getrouwd zijn. In de afgelopen jaren kon dit niet doorgaan vanwege de coronacrisis maar nu verzamelden zich een kleine honderd personen in de grote zaal van de Ruchte. Iedereen werd door vrijwilligers van de KBO voorzien van koffie met vlaai en wij, Seniorenorkest Groot Someren, mochten het geheel muzikaal opluisteren. We misten in ons orkest wel twee muzikanten maar die bleken zich verscholen te hebben in  het publiek in de zaal…
Stipt om 14:00 uur startte onze dirigent het orkest met de Böhmischer Traum en het was een prima start. Halverwege echter sputterde de motor wat tegen toen iemand vergat door te schakelen naar het trio, maar de doordouwers ter linker en rechterzijde kregen het geheel weer in het juiste spoor…

Toen was het de beurt aan de ceremoniemeester om iedereen welkom te heten en vervolgens de burgemeester uit te nodigen voor haar toespraak. En zij had absoluut goed opgelet tijdens de geschiedenislessen want ze kende nog een aantal gebeurtenissen uit 1957, 1962 en 1972, toen ze zelf óf nog niet geboren was of nog heel erg jong was.
Zo vertelde ze dat in 1957 de EEG werd opgericht met het Verdrag van Rome, dat Laika de eerste ruimtevaarthond was en Spoetnik-1 de eerste kunstmaan, terwijl ondertussen de Velsertunnel werd geopend en in de bebouwde kom de maximumsnelheid van 50 km/uur werd ingevoerd en dat alles op de melodie van “Tulpen uit Amsterdam” van Herman Emmink.

In 1962 wint Corry Brokken het Eurovisiesongfestival, komt er een einde aan de Cubacrisis en wordt Marilyn Monroe dood in haar huis aangetroffen. Erger nog is het zwaarste treinongeluk uit onze geschiedenis bij Harmelen dat jaar.
Op muzikaal gebied komen de Beatles met hun eerste single “Love me do” terwijl Chubby Checker druk staat te bewegen met “Let’s Twist Again” maar dat kwam natuurlijk omdat hij op dat “Brandend Zand” van Anneke Grönloh stond…

Maar ook over 1972 wist de burgemeester het een en ander te vertellen. “All in the Family” verschijnt voor het eerst op de Nederlandse tv en tijdens een Amerikaanse luchtaanval op Vietnam wordt de foto gemaakt van het bekende napalmmeisje, een kind dat naakt en brandend aan een vuurzee tracht te ontsnappen. Ook wordt de 37-jarige Ulrike Meinhof, kopstuk van de West-Duitse Baader-Meinhofgroep (Rote Armee Fraktion) aangehouden in Hannover, samen met de 27-jarige Gerhard Müller.
Maar de hit van 1972 was toch wel “Hup daar is Willem met de waterpomptang” uit de Fabeltjeskrant, gezongen door Frans van Dusschoten. Tegenwoordig hebben we ook van die fabeltjeskranten en fabeltjesvertellers, zelfs op tv en in de Tweede Kamer, maar die hebben alleen maar nepnieuws… tenminste als je niet “woke” bent.
Na dit betoog met veel “Och ja..” en “da wist ik nog wel” of “da wár ik allang vergeten” mochten wij ons programma verder afmaken. Onze interim Lady Speaker kondigde de nummers aan en het was maar goed dat ze een microfoon had want de “tortelduifjes” hadden elkaar heel wat te vertellen… We hebben ons concertje mooi kunnen afsluiten met een gevarieerd repertoire en onze toehoorders waren tevreden, gezien het applaus. (Klik HIER om alle foto’s van Eric Driessen te bekijken op SIRIS)