Diamant 2

Weer op school

Diamant 2Het is al weer ruim vijf maanden geleden dat we te gast waren op de Diamant, de basisschool aan de Avennelaan en dat is iedereen kennelijk zo goed bevallen dat we vandaag (12 april 2016) maar weer eens teruggingen. En weer kwamen de leerlingen van de Mariaschool en Leerrijk op ‘visite’ voor een hernieuwde kennismaking met ons orkest en de daarbij behorende instrumenten.
Doel is om de kinderen voor muziek te interesseren, op welke manier dan ook en ongeacht voor welk instrument. Onder de leerlingen, twee groepen van ongeveer 80 kinderen, waren er verschillende die al een instrument hebben; zo waren daar een pianiste en enkele drummers maar het merendeel was toch met een gitaar in de weer. Jammer genoeg nog geen ‘blazers’ in deze groepen.
Nadat Roger zich had voorgesteld werd er eventjes een in het zonnetje gezet: Jan Cranenbroek was jarig geweest en voor hem speelden en zongen het orkest met een 80-koppig kinderkoor het “Lang zal hij leven”. En dat dus twee keer want bij de tweede groep van 80 kinderen gebeurde hetzelfde! Jan is nog nooit zo luid en veelzijdig toegezongen: die haalt de honderd vanaf nu makkelijk!
Diamant 1Onze dirigent Roger Cobben weet altijd op onnavolgbare wijze, doorspekt met humor en sterke verhalen, het orkest en de instrumenten te presenteren. Altijd vermeldt hij met naam en toenaam een van onze iconen uit het orkest “meneer Schenkelaars, die alle instrumenten heeft gemaakt…”.
Ook laat hij de kinderen wat andere attributen zien, zoals een bâton (het dirigeerstokje dus), een metronoom en een stemapparaat. Dat leidt soms tot gevatte antwoorden van de kinderen als hij vraagt of ze weten wat het is. Een van de kinderen herkende de metronoom maar toen Roger hem liet tikken, sneller en sneller, riep er een: “bukken, een bom!!”.
Niemand herkende echter het stemapparaat waarna er een opmerkte: “een afstandsbediening” wat tot hilarische vertellingen leidde van programmeerbare meesters en juffrouwen.
De instrumenten werden weer stuk voor stuk getoond met de nodige uitleg waarna die instrumentgroep liet horen wat voor geluid eruit komt. De dwarsfluit zorgde bij sommige kinderen nog steeds voor verwarring toen verteld werd dat de “Rattenvanger van Hamelen” nog steeds niet terug was met zijn kinderen en de Besbas was weer verantwoordelijk voor het verdwijnen van een kleuter toen dat instrument per ongeluk over hem heen werd gezet en ook die is tot op heden ook nog niet teruggevonden…(?)
De voorzitter van Somerens Lust deelde flyers uit waarin de kinderen werden uitgenodigd voor een gratis proefles bij de harmonie. Hopelijk was alles zo interessant dat ze allemaal naar muziekles gaan, want muziek maken kun je tot ver na je pensioen maar met voetballen lukt dat niet, aldus Roger, die met deze wijsheid de geslaagde ochtend afsloot.

De foto’s bij dit artikel zijn van Rob Fritsen van Siris en klik HIER als je de rest van de foto’s in de mediatheek van Siris wilt bewonderen. Het zijn weer bijzondere kunstige plaatjes geworden!!