Bevrijding Someren

Bevrijding 1a MiniatuurOp 20 september 2019 was het 75 jaar geleden dat Someren werd bevrijd. Al weer zo lang geleden dat de meesten het alleen maar kennen van “gehoord hebben”. Maar om toch het gedachten-goed van Bevrijding levendig te houden is het nodig om ook de jeugd hierover steeds weer te informeren.
In dat kader worden in Someren en omliggende gemeenten in de komende maanden diverse projecten georganiseerd onder de naam “Death Valley De Peel”. En aan een van deze projecten heeft ons seniorenorkest deze morgen (26 september) meegewerkt door het spelen van muziek uit de tijd van de bevrijding 1944/1945.
We zaten gezellig bijeengepakt onder de overkapping en luifels van Uncle Buck op het Wilhelminaplein. Tijdens de bevrijding zelf zullen er beslist “Uncle Bucks” meegevochten hebben voor ons, maar die van het Wilhelminaplein was nergens te bekennen; jammer, de zaak bleef gesloten. Maar gelukkig kwamen al snel de groepen jeugd voorbij en konden we hen laten horen hoe de muziek uit die tijd klonk. Niemand kende natuurlijk Vera Lynn (nu nog in leven met haar 102 jaar!) of had ooit gehoord van Lili Marleen maar op het ritme van “Happy Days are here again” werd vrolijk gereageerd en meegeklapt.Bevrijding 3a Miniatuur

Onze dirigent ontving elke groep met een korte inleiding en dat doet hij hartstikke leuk, vroeg wie “We will meet again” kon vertalen, grapte dat onze medley een half uur zou duren (het was ondertussen gaan regenen) en vergeleek uiteindelijk Lady Gaga met Vera Lynn…
Al met al, ondanks de regen en het frisse temperatuurtje, was het gewoon leuk om te doen en over vijf jaar komen we gewoon weer terug!