MartienvLierop-web

In memoriam Martien van Lierop

MartienvLierop-webOp vrijdag 16 januari 2015 overleed zeer plotseling onze bassist Martien van Lierop. Tijdens de druk bezochte uitvaartmis hebben we op 21 januari afscheid van hem genomen. Het Seniorenorkest had de eer om onder leiding van onze dirigent Roger Cobben de H. Mis in de prachtige “Heilige Naam Jezuskerk” in Lierop muzikaal te mogen opluisteren. Het was een mooi en sereen afscheid waarbij door onze voorzitter de volgende woorden zijn gesproken:

“Wij allemaal, leden en dirigent van het Seniorenorkest Groot Someren, zijn erg geschrokken van het droevige bericht van het overlijden van “onze” Martien. Onze Martien, want zo voelen wij dat. Want vanaf het allereerste begin heeft hij een belangrijke rol gespeeld in ons orkest. Hij heeft de hele groei en ontwikkeling van dit muziekgezelschap meegemaakt. En tot op de laatste dag is hij een trouw en betrokken lid geweest. Geliefd bij alle muzikanten. De keren dat Martien een repetitie verzuimde of niet van de partij was bij een optreden, kan ik op één hand tellen. Iedere dinsdagmorgen zat hij op zijn vaste plaats achterin, een beetje verstopt achter zijn enorme instrument. Met bijna altijd zijn maat Harrie naast hem. Harrie die een paar jaar later dan Martien het orkest is komen versterken en samen hebben ze jarenlang de bassectie van ons orkest gevormd.

Niet alleen op muzikaal gebied was Martien een actief lid. Ook als er een activiteit werd georganiseerd was hij graag van de partij. Legendarisch en bij iedereen onvergetelijk, was zijn deelname aan de fietstochten. Steevast verscheen Martien op de ochtend van vertrek met zijn vertrouwde damesfiets, waarvan wij wel eens dachten dat die misschien wel ouder was dan Martien zelf! Maar nog net niet met touw en plakband bij elkaar gehouden, bleef dit historisch voertuig toch doen waarvoor het ooit gebouwd was: fietsen! Maar op het laatst vond Martien dat dit museumstuk lang genoeg dienst had gedaan en werd een nieuwe gekocht. Weer een damesfiets en nagenoeg hetzelfde model: nog steeds geen versnellingen en zeker geen elektrische fiets! MartienvLierop-web1Wij hebben Martien leren kennen als een gezellige mens. Enthousiast en altijd goeie zin. Misschien kon hij wel mopperen, maar dat hebben wij nooit gemerkt. Nou vooruit dan: af en toe!
Hij genoot zichtbaar van de derde helft: lekker nog wat buurten met een lekker ‘pilske’ erbij, en plezier om de flauwekul die aan zijn stamtafel vaak werd verteld.
En dat hij trots was op zijn seniorenorkest moest iedereen weten. Samen met maat Harrie stond zijn foto prominent in het blad Klankwijzer dat een groot artikel aan ons orkest heeft gewijd. Dat blad lag voor iedereen zichtbaar bij hem op tafel!
En sociaal was hij ook. Dat merkte onze Maria wel eens als zij met mooi weer lekker op haar balkon in de van Lieshoutstraat zat. Als hij dan thuiskwam en Maria daar zag zitten, zwaaide hij met beide armen, voordat hij zijn eigen huisje binnen ging. Als ze dan een boek zat te lezen riep overbuurman Martien: “Maria hedde oew boek naw nog nie oit?” of “Hedde niks anders te doen?” En dan zag ze hem genieten van zijn eigen grapjes.
Beste Martien. Je hebt ons en iedereen laten schrikken. Jouw onverwachte overlijden heeft ons diep geraakt. Ik wist dat je de laatste weken niet zo lekker in je vel zat. Maar je maakte daar niet zo’n drukte over. Met die antibiotica kuur zou het wel weer beter gaan. Maar toen je je geliefde pilsje door een glaasje cola ging vervangen, werden we toch wat achterdochtig. Na het Nieuwjaarsconcert wilde je meteen naar huis en heeft Harrie je gebracht. Maar vorige week dinsdag was je weer evengoed op de repetitie, ook al was je niet helemaal de oude. Dat je het einde van de week niet meer zou halen, kon niemand toen vermoeden.
Beste Martien. We nemen vandaag afscheid van jou met pijn in ons hart. Wij zullen jouw markante persoonlijkheid heel erg missen. Het Seniorenorkest Groot Someren verliest met jou één van onze oudste leden. Een muzikant in hart en nieren. Maar bovenal een fijn mens waarvoor ik heel veel respect heb en ik spreek namens alle muzikanten hier achter mij, dat wij vereerd zijn, jou als collega en vooral als vriend te hebben mogen kennen. We zullen nog vaak aan je denken, maar we zullen je ook heel erg missen. Dat geldt natuurlijk ook voor jouw meest dierbaren en daarom wensen wij alle kinderen, kleinkinderen, verdere familieleden, vrienden en bekenden heel veel sterkte bij het verwerken van dit zo plotselinge verlies. Bedankt Martien, voor alles wat je voor ons hebt betekend maar vooral voor de mens die je voor ons was”. (De eerste foto bij dit artikel is gemaakt door Ria van Hoof, de andere door Wil Aarts).