frank

Woef! Zit! Blijf! Apport!…

frankAls onze dirigent zo tekeer zou gaan werd er misschien thuis nóg meer geoefend, maar daar ging het vandaag niet om. Nee, onze Ledendag stond vandaag in het teken van het opvoeden en africhten van de Mechelse Herder, een hond die van oudsher wordt gebruikt voor bewaking en opsporing en bovendien als “wapen” kan worden ingezet bij ongeregeldheden. Deze hond, ook Mechelaar genoemd, is een van de variëteiten van de Belgische herders en hij is inderdaad naar de Belgische stad Mechelen vernoemd. De hond is uiterst intelligent, leert zeer snel, is werkwillig en temperamentvol. Hij heeft dan ook een baas nodig die de touwtjes strak in handen heeft (zie de foto hiernaast…).
We waren te gast bij “De Trouwe Rakkers” in Lierop waar voor ons een uitgebreide demonstratie werd gegeven met enkele herders die kort voor hun keuring stonden. En inderdaad, ze zijn absoluut zeer strak en goed afgericht, ze zwemmen op commando, ze springen foutloos over kuilen en schuttingen, ze sporen zeer kleine voorwerpen op en ook een houten kist weten ze zonder problemen terug te vinden. Het meest spectaculair is natuurlijk het aanhouden van een “verdachte” door “het stellen” van de hond. Een bereidwillige pakwerker werd door verschillende honden in volle ren aangevallen en een keer ging dat zelfs met zoveel snelheid en geweld dat de pakwerker door de hond tegen de grond werd gegooid.
Velen van ons hadden zoiets nog nooit gezien en met verbazing keek men dan ook zijn ogen uit en luisterde men naar de uitleg van een van de hondengeleiders. En elke goed uitgevoerde oefening van de baas met zijn hond werd met applaus beloond. Een zeer leerzame middag met welgemeende dank aan “De Trouwe Rakkers” (nu even nog een keer applaudisseren svp….).

Daarna ging het retour naar ons vertrekpunt, naar een van onze sponsoren: Hotel Centraal. We waren daar ’s middags al hartelijk ontvangen met koffie en een variëteit aan gebak en vlaai en nu kwamen we terug voor een appetijtelijk warm en koud buffet met vlees en vis, oftewel “vlis”. De kok had bijzonder zijn best gedaan en voldoende voorraad aangelegd want hij had natuurlijk de buikomvang van enkele mannelijke leden allang op inhoud geschat…! En we hebben ons aardig rond kunnen eten onder het genot van het bekende lekkere drankje.
Als “uitsmijter” had de Activiteiten Commissie een soort “stand-up comédienne” ingehuurd die ons met haar sonore stemgeluid in dialect kwam vertellen over de vroegste herinneringen uit onze jeugd, terwijl ze zelf een stuk jonger was, een “dutselke” nog! Maar ze waren thuis met 12 broers en zussen vertelde ze, en aangezien zij de jongste was kende zij ook de “ouw” verhalen; die had ze namelijk gehoord in “hil veul” en ja, inderdaad “verekkes veul” gesprekken aan de keukentafel met 12 broers en zussen. Die gesprekken kwamen “zo veul” terug dat ik soms dacht dat ze met 36 man aan die “toffel” zaten!!
Veel was herkenbaar, zoals de Sunlight zeep voor het wekelijkse bad, het sparen van handdoeken en bestek voor “d’n uitzet” en het drogen van de was op “d’n bleek” of zoiets… Maar waarom iemand nou een litteken onder zijn kin krijgt van een worst en zomerse Kerstverhalen in Liessel uit Overloon komen en het 39.999ste “Hèl Monster” niet in Beek en Donk werd geboren weet ik nu, na een nachtje slapen, nog niet(?).
Afijn, toen de dame met gitaar was afgegaan (bij een optreden kom je op en ga je af…) hebben we nog lekker na zitten borrelen en wat muziek geëvalueerd. Tenslotte is het aanstaande dinsdag weer repetitie én vergadering van de Muziekcommissie en dus gaan we weer wat puntjes op de i zetten!! Kijk bij de fotoalbums en stel vast of je er deze dag ook bij was; foto’s zijn van Koos, Jo en Jacques.