P1100375a

Herdenking Bevrijding

P1100375aTraditiegetrouw was ons orkest aanwezig bij de herdenking van de bevrijding van Someren, nu 69 jaar geleden. Toch leek het wel alsof het allemaal nieuw was, toen we ons op de afgesproken tijd meldden op het terras van ’t Roadhoiske in Someren. Want daar vertelde men doodleuk dat het niet gelegen kwam: ‘er wordt hier dadelijk een tent gebouwd aansluitend aan het terras’. En jawel, daar kwamen de mannen al aan.
IJlings overleg in het gemeentehuis bracht de oplossing en zowaar werd het terras ook nog haastig van de eerste herfstbladeren ontdaan. Opeens kwam daar, schijnbaar vanuit het niets, ook nog de leverancier van de stoelen aanrijden en zo kwam het allemaal nog goed, zij het wat later dan gepland.
Muzikaal gezien stelt dit optreden natuurlijk niet veel voor. We spelen enkele nummers voor het officiële gedeelte begint en de enige luisteraars die ik vanuit mijn ooghoeken waarneem, zijn oma’s met kleinkinderen van onze muzikanten. Even later zie ik echter nog iemand heel geïnteresseerd het geheel volgen en die aandacht neemt explosief toe als op de galerij van het gemeentehuis een muzikant verschijnt. Een muzikant met een trompet en met het uniform van ons orkest, Jan Heesmans. Hij speelt de Last Post maar hopelijk niet voor de laatste maal.
Uiteraard hoort ook het Wilhelmus bij deze herdenking, waarbij het 1e en het 6e couplet wordt gezongen. We sluiten af met Daheim in Böhmen terwijl de kinderen weer terug gaan naar school. Het dagelijkse leven herneemt zijn gang in Someren en terwijl we het terras verlaten gaat het onmiddellijk verder met de voorbereiding voor de kermis (tekst Koos vd Mortel).