Ledendag 2022

Gilde Lierop MiniatuurNee mensen, dit zijn niet de laatst aangekomen bootreizigers op het eiland Lampedusa maar 61 leden met partners van het Seniorenorkest Groot Someren op uitzending naar het gildeterrein De Roovere in de Lieropse bossen. Onze activiteitencommissie had op deze wolkeloze dinsdag gekozen voor een rondje geweerschieten op een “rode vogel” in een bak op een paal, een beestje dat niet kan vliegen maar met de figuurzaag uit een blok hout is geknutseld.

Allereerst kregen we, tijdens de koffie met gebak, van een ex-koning een lesje geschiedenis over de gildes die in Lierop gehuisvest zijn. Wat de meesten wel zullen hebben onthouden is dat het Gilde van Sint Antonius Abt al van vóór 1564 bestaat en het Gilde van O.L.V. van de Zeven WeeënGilde Lierop4 al van vóór 1527. Er kwam zelfs een document ter sprake uit 1492, het jaar dat Columbus Amerika ontdekte, kun je nagaan…
Maar uiteindelijk ging het toch om de rode vogel en de schutters van het orkest. Bij het geweer stond een heuse wedstrijdtafel en daarachter zat ons zonnetje van deze dag, “de Geut”. Getooid met rode pet en uitgerust met een pakje zware shag en een fles bier ontving hij, veelal na herhaalde oproepen door zijn microfoon, de schutters. Nou wist niet iedereen hoe er gericht moest worden en in veel gevallen was het maar goed dat er een bak rondom de vogel zat maar de piloten vlogen hier uit voorzorg al extra hoog.
Er moest door de deelnemers nogal wat keren geschoten worden waardoor “de Geut” langzaamaan de namen begon te kennen: “Sjak de Vos” ging het door de microfoon en nogmaals “Sjak de Vos” maar geen reactie. “Dat is Kobus de Vos”… “da interesseert me geen fl… (censuur), hier sti Jac”. “Ja, dat is een afkorting van Jacobus” – “interesseert me … (idem)”.
Gilde Lierop3

Na meer dan 300 schoten viel uiteindelijk de “vogel” na een goed gemikt laagklinkend baritonsaxschot en had ons orkest een nieuwe “koning” die nadien ook als zodanig werd gekroond. Maar gelijktijdig met het schieten op de vogel werd er ook horizontaal geschoten met een luchtbuks. De hoogste score die hier gehaald kon worden was 3 x 12 = 36 punten en wie werd hierdoor de “koningin”? Inderdaad, de muzikant met de langste verticale pijp in het orkest kon het beste horizontaal richten. Echter in de finale ging de overwinning naar de partner van Maria, niet die van de Zeven Weeën maar die uit ons orkest.

Ondertussen was de gele “frietexpress” uit Asten-Heusden aangekomen met een uitgebreid assortiment aan lekkernijen en kon iedereen naar hartenlust snacken. Je zag dan ook heel wat puntzakken voorbij komen en het was meteen een prima afsluiting van een hele mooie dag, hoewel… De echte afsluiter van deze dag was van onze “dichter des orkests” die ook een stukje geschiedenis uit 2004 te vertellen had over de koningin die toen de koning de kroeg indroeg…
De Activiteitencommissie is wederom geslaagd met een 10 van de griffel en een zoen van de juffrouw.
Op Google Foto’s is een mapje gemaakt met daarin wat foto’s die allemaal zijn terug te herleiden naar deze tekst.