Diamant

Orkestpresentatie op de Diamant

DiamantOp deze dinsdag 10 november hadden we onze repetitie niet in ons gebruikelijke clublokaal maar gingen we met het hele orkest voor de tweede keer naar een basisschool, dit keer de Diamant in Someren. En hier kwamen ook de kinderen van de Mariaschool en Leerrijk op visite om met ons orkest, maar meer speciaal met de instrumenten in het orkest, kennis te maken. En het werd weer een bijzonder geslaagde ochtend.
Nadat Roger zichzelf en het orkest had voorgesteld, speelden we een stevige mars zodat iedereen rechtop zat (!) en daarna kon Roger alle verschillende instrumenten laten zien, ze laten horen en er de nodige uitleg bij geven. Want waarom worden metalen blaasinstrumenten “hout” genoemd en waarom is de ene fluit een dwarsfluit en de andere dwarsfluit een piccolo? En waarom is er wel een echte “saxofoonfamilie” en geen “trompetfamilie”? Roger legde het de kinderen haarfijn uit met soms erg spannende voorbeelden, zoals van die rattenvanger van Hamelen die kinderen met zijn fluit meelokte of het kleine kind dat per ongeluk onder de bas terecht kwam en nooit meer is teruggevonden, nou ja… En er werden ook geheimen verklapt, want in het orkest zat niet alleen de enige echte meneer Schenkelaars die alle instrumenten had gemaakt, maar ook de Bas-Piet die onder in de boot van Sinterklaas steeds de scheepstoeter blaast… Tjonge, wat een verteller is die man, zeker als hij laat horen dat hij met een dwarsfluit als peddel in een kano naar huis is geroeid… Maar de eerlijkheid gebood hem ook te vertellen dat als je geen instrument kunt spelen je alleen nog maar dirigent kunt worden en dat je dan moet solliciteren met een masker op!
Sommige kinderen spelen zelf ook al een instrument en dat hebben ze ook laten horen. Er waren gitaren, trommels, blokfluiten, een klarinet en zelfs een panfluit. Maar het orkest kon ook even spelen onder leiding van twee gastdirigentjes die vol overgave op een stoel stonden te zwaaien!
logo 25jr 2Het was een leerzame en gezellige ochtend, onder toeziend oog van Radio – TV Siris, die opnamen hebben gemaakt. De presentatie werd afgesloten met uitnodigingen van Annie Meeuws voor deelname aan ons Jubileumconcert in oktober 2016 en van Jan Peeters om les te komen halen bij de kinderen van de opa’s en oma’s en pappa’s en mamma’s uit ons orkest die allemaal bij zijn orkest spelen…? Of zoiets…
Kijk de ochtend nog eens na in het fotoalbum; alle foto’s, ook bij dit artikel, zijn gemaakt door Rob Fritsen van Siris en het zijn prachtplaatjes!!