Uitwisseling met Onderbanken

Onderbanken1Gingen wij alweer ruim drie-en-een-half jaar geleden (5 april 2014) op bezoek bij het Seniorenorkest Onderbanken, nu was het hun beurt om ons in Someren met een tegenbezoek te vereren. Als locatie was Hotel Centraal gekozen en de zaal was prima gevuld toen wij om 15.00 uur de spits af mochten bijten. Nadat onze voorzitter iedereen had verwelkomd, waaronder ook onze beschermvrouwe, gaf hij de microfoon over aan onze altijd enthousiaste lady speaker, die als vanouds op geheel eigen wijze onze nummers en onze “maestro” Roger Cobben aankondigde.
Zoals onderhand gebruikelijk gaat worden openden we met “Wien bleibt Wien” om vervolgens weer een heel afwisselend programma te spelen met onder andere filmmuziek, een tweetal composities, Spaanse muziek en een ballade, om vervolgens af te sluiten met de door Jef Bakermans voor ons geschreven “Jubileum Medley”.
Veel complimenten waren er na ons optreden: “wat een mooi repertoire hebben jullie” en “wat klinkt jullie orkest goed”. Vooral over ons repertoire waren onze gasten zeer te spreken.

Na het stoeltje wisselen was het de beurt aan Seniorenorkest Onderbanken o.l.v. Jos Scheren. Zij waren met ruim 40 muzikanten en het door hen gekozen repertoire was ietwat “zwaarder”, iets meer klassiek. Zij openden met een stevige mars “Royal Processional” waarna de “Feodora ouverture” van Tsjaikovski volgde, niet alleen een klassiek stuk maar ook erg technisch om te spelen. Daarna een paso doble uit Galicië, gekenmerkt door het niet alledaagse tempo en dit stuk diende weer als voorbode voor de uit te voeren “Paso Flamenco” in drie delen. Ook wij hebben dit stuk lang op de lessenaar gehad en nu kon je toch goed de verschillen in interpretatie horen. Speelden wij bijvoorbeeld de cadensen in de Flamenco “muy rapido” (“zeer snel”), zij speelden deze rustig naar boven en naar beneden af; ook mooi om te horen. Onderbanken2
“Gresford The Miners Hymne” was een heel mooi gespeelde ballade en we kennen allemaal het verhaal achter dit muziekstuk: een ernstig mijnongeluk in Engeland met 266 doden op 22 september 1934. Na een mooie polka met drie solisten op euphonium sloot Onderbanken af met een mars, die volgens de dirigent iets met een Kerstdiner te maken had…(?).
Het publiek was zo enthousiast over alle optredens dat ze spontaan Duits begonnen te praten (en dat is niet verwonderlijk met zoveel Limburgers in de zaal…) en om een “Zugabe” begonnen te roepen en die was dus voor het orkest uit Onderbanken. Zij speelden als toegift nog de “Böhmischer Traum”, een stuk dat ook voor ons bijzonder herkenbaar is.
Nadat onze voorzitter iedereen had bedankt en de beide dirigenten “in het bier had gezet” konden we nog gezellig nakeuvelen over deze gezellige middag.
De foto’s bij dit artikel zijn weer van Piet Berkers en dankzij deze “muziekfotograaf” kunt u veel momenten van deze middag, en misschien wel uzelf, terugzien in het fotoalbum.